SID: Dobrý den. Tady Sid Roth. Vítejte. Vítejte v mém světě, kde je to přirozeně nadpřirozené.

Mým hostem je poslední žijící článek největšího probuzení, které kdy zasáhlo Ameriku, a říká, že se chystá probuzení ještě větší. Teď vám poví, co se při probuzení v Azusa Street dělo. Vypráví příběhy o lidech, kterým chyběly končetiny, ne jenom že dorostla jedna noha o půl palce kratší než ta druhá. Jim chyběly nohy a ruce a ty prostě vyrašily ven z těla. Tommy vypráví o pomazání, které chce předat každému, kdo má velkou touhu. Jste to vy?

Budova na Azusa Street kde se při prvním velkém probuzení 1906 děly zázraky

Budova na Azusa Street, kde se při prvním velkém probuzení roku 1906 děly zázraky. Neznámý autor, CC-BY-SA-PD-US-old

Existuje nadpřirozený rozměr, svět mimo ten, který známe? Existuje život po smrti? Existují andělé? Mohou naše sny obsahovat poselství z nebe? Můžeme se napojit na dávná nadpřirozená tajemství? Jsou zázraky uzdravení skutečné? Sid Roth strávil více než 35 let zkoumáním podivného světa nadpřirozena. Připojte se k Sidovi v tomto vydání pořadu It's Supernatural.

SID: V roce 1906 se v Americe odehrálo jedno z největších probuzení, jaké kdy svět poznal. Bylo to tzv. Azusa Street Revival. Byl tam jeden mladý muž a měl potíže. Byl to alkoholik. Byl závislý na drogách. Byl bezdomovec a některým ženám z Azusa Street Revival ho bylo líto, přivedly ho k Pánu a pomohly ho osvobodit.

Byli tam starší lidé, kteří byli hlavní součástí probuzení v Azusa Street, a ti řekli Tommymu: „Tvým úkolem je tyto příběhy vyprávět další generaci, až přijde to největší hnutí Božího ducha, které kdy zasáhlo planetu Zemi, těsně před příchodem Ježíše“. Tommy, proč chtěli, abys tyto příběhy vyprávěl?

TOMMY: Protože věřili, že pomazání vyvolává probuzení. Když vyprávím tyto příběhy, Side, začínají se dít věci. Lidé začínají být uzdravováni a dostávají svou službu, zvláště když se nad nimi modlím modlitbu předávání.

SID: Za chvíli to Tommy udělá. Ale Tommy, pověz mi o Williamovi Seymourovi, u kterého to probuzení začalo.

William Seymour který vedl od roku 1906 velké probuzení na Azusa Street

                                            William J. Seymour vedl první velké probuzení od roku 1906 na Azusa Street. Neznámý autor, CC-BY-SA-PD-US-old

TOMMY: Seymour byl synem otroka. Nebyl zvlášť vzdělaný. Ale poslouchej, když na něj přišlo pomazání, začal kázat, jeho slovům ne všichni rozuměli, ale byl velice inteligentní. Celou dobu na něm bylo pomazání a byl poslušný. Nevím, jestli by to dneska nějakému pastorovi prošlo, ale on si sedl do lavice a na hlavu si nasadil krabičku.

SID: Jakou krabici?

TOMMY: Dřevěnou krabičku.

SID: Proč to dělal?

TOMMY: Říkal, že mu to řekl Bůh. Někdy si ji nechal nasazenou deset minut a jindy tam s ní seděl třeba i přes hodinu.

SID: Když byli kolem něho všichni další lidé? Jak by se vám líbilo mít přes hlavu dřevěnou bednu? A sedět tam a hodinu se modlit v nadpřirozeném jazyce, zatímco shromáždění okolo jenom sedí. A co se stalo, když tu krabici sundal?

TOMMY: Vždycky vstal a pak si všichni sedli a začali poslouchat. Hodně často procházel a říkal: "Charlesi", mluvil na bratra Sinese, "hraj," říkal, "hraj tuto melodii". A Charles Sines začal hrát tu melodii. Řekl mi: "Bratře Tommy, já jsem jenom seděl a díval se, jak moje prsty hrajou." A lidé v publiku říkali, že to znělo, jako by hrálo tisíc klavírů. A on seděl a díval se na lidi a řekl: "Teď začněte zpívat v jazycích." Když zpíval v Duchu, znamenalo to zpívat v jazycích. Když začal zpívat v jazycích, ta sláva šechiny, která setrvávala, začala stoupat, až naplnila celou budovu. A pak ze střechy vyšlehl plamen, velký plamen, a mnohokrát byl volán hasičský sbor.

SID: To bylo skutečné.

TOMMY: Jo.

SID: Dobře. Vystřeloval ze střechy. Ale ty jsi mi řekl, že další plamen, skoro blesk, přicházel z nebe. Vysvětli to.

TOMMY: Říkali, že plamen vystřelil do výšky asi patnácti metrů. A pak asi patnáct metrů nad tím se objevila ohnivá koule a plameny začaly šlehat dolů a procházely skrz plameny, které stoupaly vzhůru.

SID: Co to bylo za plameny? Jaký to mělo smysl?

TOMMY: No, jeden židovský rabín mi vysvětlil, že existují plamenní andělé, kteří se v Bibli navzájem znali. To je známé. Říkal, že ti andělé, ty plameny, které šlehaly dolů, byli andělé, kteří přinášeli do Azusa Street zázraky, a ty plameny, které vycházely nahoru, to byli andělé, kteří šli, aby přinesli další zázraky. A během té doby, kdy šlehaly plameny, se děly ty velké zázraky.

SID: Měli tam úžasné tvůrčí zázraky. Bude pro vás těžké tomu uvěřit. Řekni mi o muži, který měl umělou ruku.

TOMMY: Utrhl si ruku při práci, dokonce i s lopatkou. Tenkrát ještě neměli takové výhody jako teď. Měl na ní zavěšenou umělou ruku, ale začínala mu dělat potíže. A Seymour mu řekl: "No, budeš si muset tu umělou ruku sundat." A rozhlédl se a říká: "Chcete mít všichni radost, jakou jsme měli asi před rokem, když tomu muži vyrostla noha?" A říká: "Tak si to užijeme". A položil mu ruku na rameno. Bratr Garcia se na to díval a řekl: "Bratře Tommy, dívám se do té díry v jeho rameni a vidím tu kost". Řekl, že se za to začal modlit, a najednou ta kost začala růst, asi 10 cm. Kolem ní rostlo maso. A řekl, že to trvalo jen několik vteřin. Pro něj to byl zpomalený pohyb. Prostě sledoval, jak to roste. A řekl, že jak to pozoroval, najednou se objevily nehty.

SID: Víte, kdyby se to stalo mně, dal bych vám na hlavu, sobě na hlavu, dřevěnou bednu. Udělali byste to? Já vím, že byste to udělali. Nemůžu se dočkat, až se bude modlit ze předání tohoto vám.

To je tak úžasné. Tři z generálů, kteří byli na probuzení v Azusa Street, byli součástí probuzení, které se šířilo po celých Spojených státech. Ti, kteří to prorokovali, o sobě ani navzájem nevěděli, ale všichni prorokovali totéž, o velkém probuzení, které přichází. Co to bylo za proroctví?

TOMMY: Že zhruba za sto let nastane probuzení jako bylo to v Azusa Street, jenže větší; že se vrátí a budou se dít větší zázraky, a nebude to jen na jednom místě a s jedním člověkem. Bude to po celém světě, Side. Rekordní počet lidí, rekordní počet členů sborů, dokonce i děti, starší lidé, dokonce i lidé v domovech důchodců tam budou mít službu uzdravování a potrvá to až do druhého příchodu Pána.

SID: Jak daleko je to probuzení?

TOMMY: Věřím, že teď právě začíná. Viděl jsem to.

SID: Já také.

TOMMY: Viděl jsem několik zázraků. Shawnee, Oklahoma, měl bys vidět ty zázraky, které jsem viděl já.

SID: Řekni mi o jednom.

TOMMY: Dobře, jeden z nich. Mladý muž, 17 let, vypadalo to, jako by mu někdo vyřezal do těla něco na zádech. Přišel mladý sloužící. Když slyšeli mé příběhy, lidé začali být uzdravováni. Toho mladíka se nikdo nedotkl. Padl pod duchem. Nepřišel dopředu, padl někde stranou. Když vstal, měl záda dokonale rovná.

SID: Víte, to je zázrak. Ale chci, abyste to slyšeli. Je dost těžké tomu věřit. Pověz mi o člověku, jehož obličej se nadpřirozeně stal normálním, bez plastické operace, nadpřirozeně.

TOMMY: Myslíš ten sloní muž.

SID: Ano.

TOMMY: Tomu muži padala brada pod krk. Jak jedl, to nevím. Dokonce i ti lidé v Azusa street mi neřekli, jak jedl. Ale začali se za něj modlit a pak bylo slyšet praskání kostí a brada se mu začala vracet nahoru. A během několika minut byl zase normální. Bylo to opravdu pozoruhodné.

SID: Když už mluvíme o atraktivitě, i filmová hvězda, která měla hroznou nehodu…

TOMMY: Ano.

SID: Robert Montgomery. Řekni, co se mu stalo v dětství. Většina lidí to neví.

TOMMY: Spadl a hlavou narazil na beton, rozbil si hlavu. Říkali, že byla vidět lebka a dokonce bylo vidět, jak z ní vytéká nějaká mozková hmota. No, máma ho neodvezla do nemocnice. Běžela dolů do Azusa Street, vzala ho tam, a oni… začali se za něj modlit. A všechno se začalo skládat dohromady. Když dospěl, byl jedním ze zlatých hochů Hollywoodu, Robert Montgomery.

SID: A poslechněte si tohle. Mnozí z těchto svatých měli své specializace, stejně jako v přirozeném životě. Lékař může být specialista na srdce, specialista na kůži. Také ti, kteří mají dary Ducha, mají různé specializace.

TOMMY: To je pravda.

SID: Pověz mi o té ženě, která měla specializaci na zuby.

TOMMY: To je Lucille. Lucille měřila jen metr padesát. Ale říkala mi: "Tommy, já si s tím dokonce hraju". Říkala, že k ní přicházeli lidé bez zubů. Nemodlila se, aby se jim vrátily všechny zuby naráz. Modlila se za jeden zub po druhém. Přiložila prst na místo zubu, zatlačila na něj, modlila se, aby ho Bůh nechal dorůst, a měla pod prstem zub. A procházela ústa, dole i nahoře, chvíli jí to trvalo, ale bavilo ji to.

SID: Byli tam mladí lidé, kteří si hráli ve slávě. To mi vysvětli.

TOMMY: To byl Ralph Riggs a C.W. Ward. Ne C.M. Ward, ale C.W.

SID: Dobře.

TOMMY: Ralph mi řekl, že když sláva zhoustla, byla tak hustá, že jsi neviděl víc než deset stop před sebe. Říkal, že si s C.W. hráli na schovávanou, dokud na to rodiče, jejich matky, nepřišly, chytily je a zatrhly jim to.

SID: Pověz mi o Goldie, která měla specialitu na výrůstky.

TOMMY: Goldie, to je ta, která mě přivedla k Pánu v Benátkách a přivedla mě do Pisghy. Ona
měla malý hadřík, dala ho do ručníku a vyhodila. Lidé měli výrůstky, všude, a ona se za ně prostě ráda modlila. Stála tam a dívala se, jak jim opadávají, a některé působily takové malé žuchnutí, jak dopadaly na zem. A ona nechtěla, aby se tam válely, hnily a kazily se. Očistila je a dala do ručníku a pak je vyhodila do koše.

SID: A co ta žena, která přišla o ucho?

TOMMY: Přistihla svého manžela s jinou ženou a ta druhá žena a tato žena se pohádaly a ta druhá žena ukousla této ženě ucho. Přišla do Azusa Street. Sestra Carly ji viděla přijít se zakrváceným obvazem přes ucho. Řekla, že bylo vidět, že měla obrovské bolesti. Přistoupila k ní, aby jí posloužila, a ona jí řekla, co se stalo. Řekla, že si stáhla obvaz: "Tommy, vypadalo to jako kus syrového masa. Bylo tam nic, nic tam nebylo. Jen kus syrového masa." Začala se za ni modlit. A ta žena řekla: "Ach, cítím mravenčení. Bolest je pryč. Bolest je pryč." Řekla, že se ohlédla a přímo před jejíma očima se stal zázrak. Řekla: "ucho, úplně nové ucho".

SID: Pro ty, kteří to nevědí, Pisgha bylo místo pro důchodce, kde byli všichni starší svatí, a Tommy tam slyšel tyto příběhy a dostal toto úžasné předávání ode všech těch lidí, kteří měli tyto zázračné služby. Požádám ho, aby se za vás modlil.

Viděli jste v televizi lidi, za něž se modlili, a ti byli přemoženi Boží přítomností. Boží moc byla tak silná, že se to dělo i na míle daleko, takže nikdo nemůže říct, že evangelisté by ty lidi tlačili k zemi a oni proto padali. Tommy, co se dělo v Azusa Street? Jak daleko bylo vlakové nádraží?

TOMMY: Šest bloků.

SID: Šest bloků. Jak ta sláva, která byla na Azusa Street, ovlivňovala vlakové nádraží?

TOMMY: Lidé přicházeli na Azusa Street. Přijeli vlakem a vystoupili a jak šli po nástupišti, padali a mluvili jazyky. Některým pracovníkům, kteří byli poblíž, se to dělo také. A David Garcia šel kolem a viděl to. Myslel si, že se tam stalo neštěstí. Šel to prozkoumat a zjistil, že jenom mluví jazyky.

SID: Ať se takové katastrofy dějí. Když už mluvíme o Davidu Garciovi, pověz mi o tom, jak se modlil za muže s dírou v břiše.

TOMMY: To bylo něco jiného. Řekl, že přes břicho měl velký kapesník a že moc nevoněl. Když k němu přišel, zeptal se toho muže: "Co to máš? Co máš za problém?" Řekl: "No", a tak nadzvihl ten kapesník, podíval se pod něj a říká, že jeho vnitřnosti prostě visely ven, visely mu na straně. Tak pustil tu pokrývku zase dolů a začal se modlit. A cítil, jak se mu ruka pohybovala. A najednou, říká, tam nebylo nic. Tak tu pokrývku chytil a nadzdvihl. Nebyla tam ani díra.

SID: Prostě se to zavřelo.

TOMMY: Zavřelo se to. Jeho vnitřnosti se vrátily do žaludku a uzavřely se.

SID: A víš, co na mě udělalo dojem, Tommy? Spousta lidí, které Bůh použil, byli mladí lidé, sedmnáctiletí, osmnáctiletí.

TOMMY: Jedenáctiletí.

SID: Řekni mi o někom jedenáctiletém.

TOMMY: Ralph Riggs. Ralph říkal, že jeden z největších zázraků, jaké viděl, se týkal starého opilce. Přišel z ulice, byl cítit alkoholem. Byl to obrovský chlap, měřil asi metr osmdesát a měl asi 120 kg. Ralphovi se to nelíbilo. Ale pak se k němu přiblížil a zjistil, že ten muž je slepý, úplně slepý. Tak s ním měl větší soucit. "Kvůli čemu jste sem přišel?", zeptal se. On říká: "No, lidi mi říkají, že lidi sem prostě chodí a dostávají tu uzdravení". Řekl: "Já chci mít uzdravené oči". Ralph řekl: "Dobře, pojďme se modlit". Modlil se za toho muže. Jeho oči se uzdravily. Dokonce i zápach alkoholu odešel. A později byl ve velkém probuzení s Assemblies of God po celém Středozápadě, dokonce i v mém rodném městě. Založil tam svůj sbor.

SID: A víte, co je na tom tak úžasné? Tommy tyhle příběhy o zázracích pouze neslyšel; také
viděl, jak si tito starší lidé svá pomazání uchovali.

TOMMY: Ano.

SID: Takže jsi vlastně viděl zázraky i přímo před svýma očima. Řekni mi o jednom.

TOMMY: Jeden manželský pár přijel z Anglie. Dítě bylo celé šedivé. Mělo nějakou krevní chorobu. Lékaři nepočítali, že zůstane naživu. Přivezli ho tam, přišli a řekli: "Chceme vidět sestru Dundeeovou". Řekl jsem: "Dojdu pro ni". A byl jsem celý nadšený. Tak jsem běžel k sestře Dundee, doslova jsem ji tam táhl. Řekl jsem jí: "Mají nemocné dítě." Jim jsem řekl: "Dejte jí to dítě". Vzala to dítě a prostě se za ně modlila. Stála tam a pak jim ho podala zpátky a řekla: "To dítě je uzdravené". Vrátila jim ho. Otočila se a šla zpátky do sboru. A já tam seděl celý vzrušený. Řekl jsem: "Chci to dítě vidět". Ta žena to dítě přinesla. Vypadalo normálně. Modlila se s ním a bylo nám spolu dobře.

SID: Víte, co je podle mě úžasné? Tommy někdy, když se modlí za lidi, se také modlí za předání a modlí se i ostatní. Řekni mi o jednom muži z Kalifornie, a o té třináctileté dívce.

TOMMY: O té malé dívce. Tento příběh mám opravdu rád, protože to bylo probuzení, které vypuklo poté, co jsem odešel. Její pastor, pastor mládeže, si při fotbalovém zápase poranil nohu a měl ji v sádře. Když jsem mluvil, musel jsem sestoupit a postavit se na určité místo. A řekl jsem: "Teď vy, lidi, tam nahoře, modlete se". A řekl jsem: "Myslím tím vás mladé a také ty starší. Vy se modlete a když vám Bůh řekne, abyste šli kázat a šli se za někoho modlit, poslechněte, jděte dolů a modlete se za něj". No a ta dívka vstala, vypadala asi na deset, ale bylo jí třináct. Šla dolů, položila ruce na toho muže a on sebou najednou začal škubat a křičel: "Sundejte mi tu sádru". Tak mu tu sádru sundali a on tam začal tancovat. Chvíli mi trvalo, než jsem se k té holčičce dostal. Všichni šíleli. A já se zeptal: "Zlato, kolik ti je let?" Odpověděla: "Třináct." Zeptal jsem se: "Víš, že to můžeš udělat kdekoli a kdykoli?" Vypadala zmateně. "Kdekoli a kdykoli?", zeptala se. Řekl jsem: "Ano."

Side, znáš tahle děvčátka. Jeden chudák se tam ošklivě zranil. Zvedli ho na nosítka. Ona k němu přišla a řekla: "Věřím v Boží uzdravení. Věřím, že když se za tebe budu modlit, budeš nadpřirozeně uzdraven. Chceš, abych se za tebe modlila?" Řekla, že zachrčel: "ano". Vložila na něj ruce a modlila se za něj. Byl uzdraven. Vstal a příští zápas už zase hrál.

SID: Ne jenom jednou, ale hned dvakrát. Byl uzdraven další hráč. Modli se za toto předání. Podívej se do kamery a modli se za toto předání.

TOMMY: Modlím se teď za to, aby Bůh zasáhl nadpřirozeným způsobem. Ti svatí vložili ruce
na mě a udělili nadpřirozené pomazání mně, a já teď udělám totéž pro vás. Právě teď se budu modlit a prosit Boha, aby na vás nadpřirozeným způsobem sestoupil a přijali jste nadpřirozené dary, které na vás vypůsobí stejné pomazání, jaké bylo v Azusa Street, ve jménu Ježíše, právě teď.

SID: Je čas, aby se toto stoleté proroctví dostalo na planetu Zemi. Proč ne teď? Proč ne
vy? Prorokuji vám, že uslyšíte Boží hlas. Uslyšíte! Uslyšíte Boží hlas. Budete normální. Normální tak, jak je to definováno v Bibli. Protože můj host byl Bohem povolán, aby vás vedl ke slyšení Božího hlasu.

Tento rozhovor je z roku 2014. 

Zdroj:

https://www.youtube.com/watch?v=VRcxcv7TWBc

Ve slovenském dabingu též: https://www.youtube.com/watch?v=7-mxZnL80Ek

Ve slovenštině zde rozhovor Sida Rotha s Jody Keck o Tommym a o Azusa Street: https://www.youtube.com/watch?v=y9i05aqTAdY

 

Tommy Whelchel vyrůstal v chudobě v rodině, která pobírala sociální dávky. Jeho otec byl alkoholik, který ho násilnicky zneužíval a kvůli opilství a nezákonné činnosti byl opakovaně ve vězení. Jeho matka byla zcela negramotná, ale věděla, že Tommy bude jednou sloužit, protože "Bůh jí to řekl", když ji naplnil svatým Duchem. Jako malé dítě ho brala na všechna evangelizační setkání uzdravujících evangelistů ve 40. a 50. letech v naději, že přijme jejich pomazání, že mu ho předají.

Tommy odešel jako vzpurný teenager ze školy a propadl zločinu, dokud se v sedmnácti letech na útěku před zákonem nesetkal na Venice Beach v Kalifornii se sestrou Goldie. Během pobytu u svatých z Azusa Street se stal křesťanem. Zemřel 5.2.2023

https://www.youtube.com/watch?v=IM8IAJJAiXc